Bigos

Każdy robi bigos według własnych smaków. Ja jadam bigos tylko w wykonaniu mojej mamy. Sama nieraz próbuje zrobić ale nie jest tak pyszny jak jej.  Nie wiem w czym tkwi ta tajemnica, może to że jest zrobiony tylko ze słodkiej kapusty i że jest włożone w niego wiele serca.

Bigos

Składniki:

1 duża biała kapusta lub 2 małe
1 mięsa wieprzowego gotowanego
1 kg kiełbasy  (2-3 gatunki)
20 dag boczku wędzonego
cebula
sól, pieprz, przyprawa do bigosu, ziele angielskie, liście laurowe, kilka suszonych grzybów, przecier pomidorowy

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, posolić i dusić w garnku razem z grzybami liściem laurowym i zielem angielskim. Co jakiś czas podlać woda i wymieszać, aby się nie przypalało. Mięso rozdrobnić i podsmażyć razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka dodać mięso i kiełbasę podsmażoną. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać przecier pomidorowy oraz doprawić przyprawami ale ostrożnie. Dusić jeszcze ok 30-40 minut aby wszystko dokładnie się wymieszało, w razie potrzeby podlać wodą. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku.