Bogracz

Nie dawno byłam na rodzinnej imprezie i szwagierka przygotowała borgacz. Na początku nie bardzo mi smakował, ale jak nieco go przyprawiłam pod swój smak, był naprawdę dobry. Dodałam odrobinę ziół prowansalskich i pieprzu.
Nigdy nie widziałam jak robiła, więc wydaje mi się nieco dziwne że na początku duszenia do mięsa dodaje przecier i paprykę. Ale taki mi podała przepis więc nic nie zmieniałam, a może to że się na początku duszenia mięsa dodaje przecier i paprykę nadaje smak potrawie.

Bogracz

Składniki:

½ kg wołowiny bez kości
½ kg wieprzowiny bez kości
2 papryki czerwone
1 cebula
2 ząbki czosnku
100g przecieru pomidorowego
4 średnie ziemniaki
ziele angielskie, liść laurowy, kminek, magii, sól, pieprz do smaku

 

Bogracz

 

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę lub w słupki, włożyć do dużego garnka, dodać przecier pomidorowy, paprykę, cebulę  oraz czosnek, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, trochę magii, wszystko zalać wodą (nieco powyżej mięsa) i dusić ok. 2 godzin do czasu aż mięso będzie miękkie. Około pół godziny przed końcem duszenia (pod przykryciem) dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej dusić.
Podawać z pieczywem lub kluskami kładzionymi.