Kuchenne pomysły
Bułeczki

Bułeczki

Dzisiaj polecam bułeczki, z makiem i sezamem.

Składniki

500g mąki
250 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć
250 ml =250 gramów )
50 g świeżych drożdży
1 ½ łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
mak do posypania

Wykonanie

Odlać niewielką ilość mleka. Pozostałe mleko podgrzać  (do  ciepłego ale nie gorącego ) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać stopione masło sól rozpuszczona w odlanym mleku  oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie.

Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut).

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180   przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.

Leave a Reply