Kuchenne pomysły
Buraczki zasmażane na ciepło

Buraczki zasmażane na ciepło

Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło.

Wykonanie :

Buraki ugotować do miękkości  w skórce(przed gotowaniem dobrze umyć) i jeszcze ciepłe obrać ze skórki (obierając ciepłe trochę parzy w rękę ale nie musimy używać noża, skórka sama schodzi, natomiast gdy buraki wystygną w rękę  nie parzą ale skórkę trzeba obierać nożem).

Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach wraz z jabłkiem.

Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić.

Masło roztopić i zeszklić cebulkę o 5 minut na mały ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajmy starte buraczki i doprawiamy do smaku przyprawami.

Całość dusić na małej mocy palnika przez ok 15-20 minut.

Podawać z ziemniakami i kaszami.

Leave a Reply