Burgery

Mimo że urodzinki synka, były prawie miesiąc temu, zostały mi jeszcze burgery. Dzieciaki były zachwycone że, na kolację będzie coś innego niż frytki.

Bułeczki:

10g drożdży
250 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta cukru
½ szklanki mleka
1 jajko + jedno do smarowania
 1 łyżka masła + 1 do polania upieczonych bułeczek

Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem oraz łyżką mąki. Resztę mąki przesiać przez sito. Wyrośnięte drożdże wymieszać z roztrzepanym jajkiem i powoli wyrabiać. Następnie dodać łyżkę roztopionego masła i mąkę i wyrabiać kilka minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już wyrośnie urywać kawałeczki ciasta i formować z nich małe  kuleczki. Układać na blachę wyłożoną papierem. Każdą bułeczkę posmarować  roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, aż się zarumienią. Przed końcem pieczenia polać stopionym masłem.

 Kotleciki

2 filety drobiowe
1 jako
sól, pieprz,
bułkę tartą
zielona pietruszka,

Wykonanie:

Filety zmielić , dodać jako, przyprawy , zieloną pietruszkę oraz bułkę tartą, tak aby masa mięsna nie była zbyt rzadka. Uformować małe kotleciki i usmażyć na patelni (ja smażyła na patelni do grillowania, od czasu do czasu skropiłam oliwą). Kotleciki po usmażeniu ciepłe podawać z bułeczką.
Kotleciki można doprawić do swojego smaku, ale wiadomo jak to jest z dzieciakami, zwłaszcza gdy jest ich dużo i każdy ma inny gust.
Dzieciaki nie chciały, ale można podać z pomidorem, sałatą i polane sosem do hamburgerów lub keczupem.

Na urodzinach były też owoce.