Chatka i choinki z piernika

Chatka i choinki z piernika

W święta na stole zawsze musi być jakaś dekoracja. Nie zaliczam do tych osób, które w całym domu maja dekoracje świąteczne ale pewnych symboli nie może braknąć. Należą do nich gwiazda betlejemska, domek i choinki z piernika. No jeszcze bym zapomniała oczywiście choinka.

W sobotę piekłam domek i choinki z piernika, a że miałam większe zamówienie i przeliczyłam się z ciastem to już brakło ciasta na podstawę domku, ale i z tego da się jakoś wyjść.

Chatka z piernika

Przepis na chatkę każdy ma swój już wypróbowany, ja korzystałam z tego przepisu.

Składniki:

3 czubate szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 szklanka brązowego cukru
7 łyżek płynnego miodu
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżeczek przyprawy korzennej

Choinka z piernika

Wykonanie:

Stopić margarynę z cukrem i miodem. Lekko przestudzić. Wymieszać z mąka, sodą i przyprawą korzenną. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodać jeszcze jedną łyżkę miodu.  Z papieru wyciąć szablony na domek i choinkę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wycinać według szablonów, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przez 10-12 minut.  Po wystudzeniu sklejać lukrem, najpierw ściany, dopiero gdy ściany będą się dobrze trzymały nałożyć dach. Dekorować według uznania.

Przepis na lukier, chyba tez każdy zna i na pewno sądzi że jego przepis jest najlepszy. Też tak myślała ale jak się pracuje w punkcie gdzie się sprzedaje gazety, to czasem się jakąś przeglądnie. I tam wyczytałam że pod koniec ucierania dodać kilka kropel oleju to lukier po wyschnięciu nie pęka.

Choinka z piernika

Składniki na lukier:

1 białko
1 szklanka cukru pudru

Ucierać około 8 minut, pod koniec ucierania dodać sok z cytryny i kilka kropek oleju. Lukier po wyschnięciu ładnie jest nabłyszczony.