Chlebek czosnkowy

Dzisiaj polecam prosty w przygotowaniu chlebek czosnkowy, który szybko znika z talerza.

Składniki

230 g mąki
łyżka cukru
jajko
½ łyżeczki soli
5 g suchych drożdży
100 ml letniego mleka
30 g masła

2 łyżki siekanego szczypiorku
20 g masła
żółtko
150 g sera mozzarella
3-4 ząbki czosnku

Wykonanie

W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Masło musi być miękkie aby lepiej nam się wchłaniało w ciasto.

Gdy masło już będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny.

Gdy ciasto będzie nam wyrastało przygotowujemy masło do posmarowania.

Żółtko ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy czosnek i szczypiorek.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte nacinamy tempom stroną noża, aby było lepiej nam rwać po upieczeniu chlebek. Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i posypujemy tartym serem mozzarella.

Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.