Szybko, smacznie, pomysłowo

Boże Narodzenie Ciasteczka Desery Dla dzieci filmy Przekąski

Ciasteczka kokosowe z dżemem

Ciasteczka kokosowe z dżemem

Dzisiaj polecam ciasteczka kokosowe z dżemem.

Składniki na 20 szt.

130 g masła
100 g cukru pudru
jajko
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
50 g wiórek kokosowych

oraz

cukier puder do posypania
czerwony dżem (u mnie porzeczkowy)

okrągła foremka o średnicy ok 6 cm (lub szklanka) + foremka gwiazdka

Wykonanie

Wiórki kokosowe zblendować w blenderze lub zmiksować w młynku do kawy(nie ma być konsystencji proszku)

Mąkę wymieszać ze zmielonymi wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jajko i 2-3 łyżki mąki aby lekko zagęści masę. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę zrobić wgłębienie i przełożyć masę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok godzinę.

Po schłodzeniu ciasto wałkować na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok 3 mm. Powycinać kółka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W sumie otrzymujemy 40 kółek. W połowie kółeczek wyciąć gwiazdkę. Wycięte gwiazdki można również upiec.

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 10-12 lub do zarumienienia.

Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Przestudzone całe ciasteczko posmarować dżemem i przykryć ciasteczkiem z okienkiem i lekko docisnąć. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zobacz również

Leave a Reply Cancel reply