Ciastka francuskie z jabłkiem i mandarynką

Jak ten czas szybko ucieka, nawet nie mam kiedy poszaleć  w mojej malutkiej kuchni, wszystko w biegu, każdy o innej porze je obiad. Dzisiaj mam trochę wolnego więc nadrabiam zaległości. W piątek w biegu piekłam ciastka francuskie i już ich brak, bardzo szybko zniknęły w przerwie między posiłkami.

Ciastka francuskie z jabłkiem i mandarynką

Składniki:

1 paczka ciasta francuskiego
3 średniej wielkości jabłka
4 mandarynki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

 

Ciastka francuskie z jabłkiem i mandarynką

Wykonanie:

Jabłka i mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier oraz dwie łyżki wody i podsmażamy na małym ogniu, pod koniec dodajemy cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Gdy owoce przestygną rozwijamy ciasto (ja miałam w rolce to nie było mrożone, a jeżeli ktoś ma mrożone wyciągnąć wcześniej), kroimy na kwadraty nałożyć owoców i zgiąć na pół.