Ciasto z galaretką i masą grysikową

Ciasto z galaretką

Przepis do pobrania –> [download id=”20″]

 

Składniki na biszkopt :

7 jajek
20 dag cukru
15 dag mąki
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier, następnie co jakiś czas dodawać żółtka, gdy już skończymy ubijać po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy.
Przyznam się szczerze że nie wiem ile piekłam bo nigdy nie patrzę na zegarek, wykałaczką sprawdzam czy ciasto nie przywiera, a piekarnik zawsze nagrzewam do 200 stopni, bo już mam trochę zajechany.
Ja zawsze ubijam biszkopty ręcznie ok. 4 minut na jedno jajko.

 

Ciasto z galaretką

Składniki na krem:

0,5 litra  mleka
¾ szklanki cukru
12 łyżek grysiku
1  kostki margaryny palmy
olejek migdałowy
wiórki kokosowe

2 dowolne galaretki, rozpuszczone w 800ml wody.

Grysik ugotować ma mleku z cukrem . Jak grysik wystygnie, wymieszać z margaryną ma jednolitą masę i wymieszać z wiórkami. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą. Górę biszkoptu posmarować cienką warstwą kremu, oraz obłożyć brzegi. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto.