Kuchenne pomysły
Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

Dzisiaj polecam domową kostkę rosołową.

Składniki:

Warzywa
3 średnie marchewki
por (biała i jasno zielona część)
pietruszka korzeń
½ selera
cebula
2 ząbki czosnku

Zioła i przyprawy

2 listki laurowe
łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 czubate łyżki soli
½ łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo

Szklanka wody
2 łyżki masła

Wykonanie:

Warzywa oczyszczamy, obieramy i rozdrabniamy za pomocą tarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, po czym dodajemy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek i razem przez chwilę smażymy. Gdy czosnek z cebulą będą już podsmażone dodajemy resztę warzyw i wszystko dokładnie mieszamy.

Gdy warzywa chwilę będą podsmażone dolewamy szklankę gorącej  wody oraz liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez ok 15 minut, aż większość wody odparuje. Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe (aby nie szukać ziela angielskiego można dodać mielone).  Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Przestudzone warzywa przekładamy do kielicha blendera, dodajemy natkę pietruszki, po czym wszystko blendujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do tacki na lód i wkładamy do zamrażarki. Gotowe kostki można przechowywać do kilku miesięcy.

Gotowe kostki rosołowe są lepszym zamiennikiem do tych gotowych. Dodawać je można do zup, sosów czy gulaszów pod koniec gotowania.

Leave a Reply