Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

Które z dzieci nie lubi smacznych hamburgerów? Ale gotowe mięsa nie zawsze wyglądają i smakują dobrze dlatego polecam domowe hamburgery. Doskonale sprawdzają się za grillu.

Domowy hamburger z piersi kurczaka

Składniki:

400 g. piersi z kurczaka
80 ml. oleju z pierwszego tłoczenia
1 kostka rosołowa drobiowa
4 bułeczki do hamburgerów
4 listki sałaty

Wykonanie:

Kostkę rosołową rozgnieść w palcach i połączyć w miseczce z olejem tworząc marynatę. Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na cieńsze płaty i natrzeć marynatą. Smażyć na patelni (najlepiej do grillowania) po około 5 minut z każdej strony. Przed podaniem sprawdzić czy mięso jest dobrze wysmażone. Bułki  przekroić i podgrzać (w mikrofalówce lub na patelni do grillowania – bo bez tłuszczu), na spodzie bułki położyć sałatę, na sałatę mięsko i przykryć górą bułki. Podawać z ulubionym sosem.