Domowy wypiek chleba

Domowy wypiek chleba – moja propozycja na dziś.

 

Przepis na jeden bardzo duży lub dwa mniejsze bochenki.

Zakwas rozprowadziłam w pół litrze letniej wody. Dodałam:

250g mąki żytniej chlebowej

300g mąki białej (typ 500)

2 łyżeczki soli morskiej

1 małe opakowanie suchych drożdży

Wykonanie:

Mieszam dwa rodzaje mąki i drożdże po dokładnym wymieszaniu dodaję zaczyn rozpuszczony w letniej wodzie. Mieszamy, aż ciasto będzie błyszczące (rękami ok 10-15 minut, mikserem do wyrabiania ciasta 2 minuty na pierwszej prędkości, 3 minuty na drugiej). Jeśli będzie zbyt gęste lub zbyt rzadkie, dodajemy odpowiednio mąkę lub wodę. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Dzielimy ciasto na połowy, delikatnie formujemy w wybrany przez nas kształt. Wkładamy do koszyka do wyrastania lub małej miseczki wyłożonej ściereczką, pozwalamy aby wyrastało przez ok. 50-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Wkładamy chleb. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze przez ok. 4o minut, aż chleb będzie rumiany. Chleb jest gotowy, kiedy wyjęty z piekarnika, po opukaniu dna daje „głuchy” odgłos.