Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Ostatnio mam jakiś taki dziwny nastrój, przytłoczona wszystkimi obowiązkami, może dałam za duże tempo? Dom, praca, działka i intensywna jazda na rowerze, może to zbyt dużo nie wspominając już że po drodze zaliczamy piaskownice i huśtawki, wszystkie w okolicy.

Do tego moja mięsożerna rodzina, codziennie na obiad musi mieć mięso, ale ileż to można tego mięsa jeść. Dlatego dla odmiany ja zrobiłam sobie wczoraj lekki obiad. No może nie do końca taki lekko strawny, ale za to bez mięsa. Dzisiaj kasza gryczana z sosem pieczarkowym.

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Składniki na dwie porcje:

1 woreczek kaszy gryczanej
30 dkg pieczarek
½ pęczka zielonej pietruszki (u mnie już z własnej działki)
100ml śmietany (ja użyłam łaciatej do zup i sosów)
sól, pieprz do smaku
1 łyżka masła

Wykonanie:

Kasze ugotować. Pieczarki opłukać, oprać  i pokroić w talarki (jeżeli pieczarka jest duża przekroić na pół). Pokrojone pieczarki podsmażyć na maśle i poprawić do smaku.

Gdy kasza będzie już gotowana do podsmażonych pieczarek dodać śmietany i zielonej pietruszki. Chwile podsmażyć aż zgęstnieje. Gorące podawać z kaszą.