Klopsiki zawijane w szynkę

Klopsiki zawijane w szynkę

Dzisiaj przedstawiam mielone, w innej odsłonie – klopsiki zawijane w szynkę

Składniki:

40 dag mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki śmietanki kremówki
sól, pieprz, tymianek
10 plasterków szynki
1 łyżka masła
słodka papryka

 

Klopsiki zawijane w szynkę

 

Wykonanie:

Z mięsa, jajka, mąki ziemniaczanej, śmietany, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody wyrabiamy gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Z masy mięsnej formujemy klopsy, owijamy je plastrami szynki i spinamy wykałaczkami. Klopsy układamy w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym masłem. Klopsy oprószamy słodką papryką  i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż szynka się zarumieni. Podajemy z sosem pieczeniowym.