Kokosanki

Dzisaj polecam kokosanki, małe ciasteczka w polewie czekoladawej posypane kokosem.

Kokosanki

Składniki ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
½ kostki margaryny (stopić)
 ½ szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.


Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wychodzi dość gęste, a po upieczeniu twarde. Proszę się nie zrazić że nie wyszło, takie ma być. Gdyż  po wystudzeniu kroimy na kawałki i każdy kawałek zanurzamy w polewie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. Gdyby ciasto było zbyt miękkie to by się pokruszyło w polewie.
Moje kokosanki są bardzo nie równe, gdyż ciasto robiła moja córeczka i nie wyrównała ciasta przed pieczeniem, a później krzywo pokroiła, bo nie mogła się ich już doczekać. Bardzo rzadko je robię (bo pochłaniam je w ogromnych ilościach bez opamiętania).
Piec w temperaturze ok 200 stopni, aż się zarumieni.

 

Kokosanki

 

Składniki na polewę:

1 margaryna
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
6 łyżek wody

Wszystkie składniki  rozpuścić i gotować przez 5 minut. Gdy polewa, chwile przestygnie obtaczać w niej kawałki ciasta, a następnie we wiórkach kokosowych.