Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Dzisiaj polecam krokiety z mięsem.

Ciasto na naleśniki

Przepis na 12 sztuk


Składniki:
1/4  litra mleka
350 g mąki
30ml oleju
2 jajka
1/4 litra gorącej wody (przegotowanej)

Wykonanie:

Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu dolewać stopniowo wodę, na koniec dodać olej, ok 2 łyżek zostawić na rozgrzanie patelni.

Farsz

Składniki:

1 duży filet drobiowy (ok 500g)
1 średnia cebula
3 łyżki oleju
sól, pieprz biały
jajko roztrzepane
bułka tarta

Sposób zawijania

Wykonanie:

Mięso ugotować (może też być z rosołu udka ) zmielić dodać zeszkloną cebulkę na oleju i doprawić przyprawami do smaku. Tak przygotowany farsz smarować na naleśnikach. Pozwijane naleśniki panierować w jajku a następnie w bułce tartej i podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju. Najlepiej smakują z barszczem do picia.