Królewiec

Królewiec

Moja propozycja na dziś-  Królewiec

Ciasto miodowe

Składniki na ciasto miodowe:

30 dag mąki
2 łyżki miodu
15 dag margaryny (cała)
1 jajko
15 dag cukru
1 łyżeczka sody
Wszystkie składniki razem połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki.

Składniki na biszkopt:

4 jajka
½ szklanki cukru
½  szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodawać cukier, następnie powoli dodawać żółtka. Mąkę wymieszać razem z proszkiem. Powoli wsypać po brzegach naczynia i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

 

Ciasto miodowe

Krem:

20 dag cukru
½ l mleka
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
1 kostka masła

Z mleka odlać 1 szklankę i rozmieszać z mąką, resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko wymieszane z mąką, zagotować ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Gdy budyń przestygnie zmiksować z masłem.

Mi wyszedł gruby biszkopt więc przekroiłam go na pół i przełożyłam masą wymieszaną z kakao.

Wystudzone placki miodowe i biszkopt, przekładamy masą. Ciasto miodowe masa, biszkopt, masa i ponownie ciasto miodowe.

Drugi placek miodowy polewamy polewą czekoladową i posypujemy mielonymi orzechami.

Polewa:

11 łyżek cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
½ margaryny

Wszystkie składniki rozpuścić w garnku i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Polewać przestudzoną polewą.