Leczo

Dzisiaj polecam leczo, które szybko znika z talerza.

Składniki

2 duże cebule
3 ząbki czosnku
kolorowe papryki 3 sztuki
½ kg pomidorów
700 g cukinii (po obraniu i wydrylowaniu)
opakowanie pomidorów krojonych (w kartoniku)
500 g kiełbasy jako dodatek do leczo można dodać ( ja wolę polać ziemniaki  podpieczona kiełbaską)
sól, pieprz, słodka papryka, rozmaryn, oregano, bazylia
olej

Wykonanie

Ja zawsze kiełbaskę pokrojoną i podsmażoną podaje osobno, ale można wymieszać razem z leczo.

Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość duża kostkę. Cukinie obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne(jeżeli cukinia jest mała i ich niema to nie trzeba wydrążać środka)

Gdy cebula  będzie  już zarumieniona na niewielkiej ilości oleju dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i jeszcze chwilkę podsmażamy na niedużym ogniu. Następnie dodajemy paprykę i dusimy ok 10 minut, po upływie tego czasu dodajemy pokrojone pomidory i ponownie dusimy przez następne 10 minut. Po kolejnych 10 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko dusimy do momentu zmięknięcia warzyw. Jednak nie za długo aby się nie rozgotowały. Na końcu doprawiamy do smaku i dodajemy krojone pomidory. Wszystko razem mieszamy i dusimy jeszcze ok 2-3 minuty.

Podsmażoną kiełbasę pokrojoną w talarki możemy dodać do leczo lub podajemy obok na talerzu. Ja zawsze polewam wraz z tłuszczem powstałym ze smażenia ziemniaki, bo leczo zawsze serwuję z gotowanymi ziemniakami.