Szybko, smacznie, pomysłowo

Boże Narodzenie Ciasta Desery filmy Przekąski

Leśny mech

leśny mech

Dzisiaj polecam pyszne ciasto leśny mech.

Ciasto leśny mech wymaga trochę pracy ale naprawdę warto poświęcić się bo jest naprawdę bardzo smaczne.

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

3 jajka
160 g cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
340 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju
250 g świeżego szpinaku

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

2 galaretki malinowe
700 ml wody
400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

500 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 ½ łyżeczki żelatyny
60 ml wody

Wykonanie

Szpinak zmiksować z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasna i puszystą masę.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na wielkich  obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wlewamy do formy (u mnie kwadratowa tortownica) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 -35 minut. Do lekkiego zarumienienia lub tzw. Suchego patyczka.

Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ciasta. Wodę zagotować i rozpuścić w niej dwie galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.

Przygotowanie kremu

Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje upłynnić w kąpieli wodnej.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem  na małych obrotach, gdy pojawią się pierwsze fale na śmietance małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na koniec dodajemy upłynnioną (nie gorącą ) żelatyną.

Ciasto wkładamy do tortownicy lub rantu, i smarujemy kremem.
Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką.

Oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na kilak godzin lub całą noc.

Zobacz również

Leave a Reply Cancel reply