Małe bułeczki z żółtym serem

Małe bułeczki z żółtym serem

Małe bułeczki z żółtym serem, doskonale się nadają jako dodatek do sałatek. Moje dzieciaki jedzą na kolacje, oraz jako drugie śniadanie do szkoły. Bywają dni że jedna porcja im braknie i na drugi dzień druga porcja musi być upieczona.

Bułeczki z serem

Składniki:

50 dag mąki
1 małe opakowanie suchych drożdży
300ml letniego mleka
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
10 dag tartego żółtego sera
3 łyżki oleju (ja użyłam oleju z bazylią)
1 jajko

Wykonanie:

Mąkę  (3-4 łyżki) wsypać  do miski, zrobić małe wgłębienie, wsypać drożdże, letnie mleko oraz cukier zamieszać rozczyn. Obsypać mąka i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej oraz resztę mąki. Wyrobić ciasto tak aby nie kleiło się do rąk (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Uformować kulę posypać mąka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok godzinę.

Po wyrośnięciu formować małe kulki i odstawić na chwile do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki (ok 10 minut), posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym serem. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.