Młoda kapusta zasmażana

Nareszcie wiosna, zaczynają pojawiać się już nowalijki. Rzodkiewka i sałata na działce poschodziła, szczypiorek i zielona pietruszka już jest. Chociaż trzeba pojechać na działkę, która jest dość daleko, ale przynajmniej jest gdzie się rowerem wybrać. Nie daleko jest staw gdzie gniazdo ma jeden z najpiękniejszych ptaków Perkoz dwuchuby. Wyprawa na działkę wiąże się oczywiście z podglądaniem perkoza, przez lunetę lub lornetkę.

Młoda kapusta zasmażana
Młoda zasmażana kapusta[/caption]

Składniki:

1główka młodej
1 pęczek zielonej pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz , zioła prowansalskie do smaku

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, a zieleninę kroimy. Na dno garnka wlewamy oliwę, następnie wkładamy kapustę wymieszaną z zieleniną. Lekko oprószamy solą. Podsmażmy co chwile mieszając, aby się nie przypaliła. Można podlać wodą, gdy kapusta będzie jeszcze twarda. Na koniec doprawić do smaku. Podawać na ciepło.