Naleśniki biszkoptowe

Dzisiaj polecam naleśniki biszkoptowe.

łyżka masła klarowanego
szczypta soli
10 g cukru
120 ml wody
250 ml mleka
4 jajka
160 mąki (jeżeli chcemy możemy zwiększyć mąkę do 200 będą gęściejsze)
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
owoce
cukier puder

Wykonanie:

Śmietankę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. Żółtka mieszam razem z mlekiem, szczyptą soli, cukrem i masłem klarowanym, następnie dodaję mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko będzie już dobrze wymieszane dodajemy wodę. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy.

Przed smażeniem patelnię smarujemy masłem klarowanym, nalewany naleśniki i smażymy na złoty kolor.

Gotowe naleśniki gorące możemy posypać cukrem pudrem. Natomiast do bitej śmietany musimy trochę przestudzić.