Kuchenne pomysły
Naleśniki na maśle klarowanym

Naleśniki na maśle klarowanym

Dzisiaj polecam naleśniki na maśle klarowanym, dzięki dodaniu masła naleśniki są złociste i niw pękają. Możemy je użyć na słodki dodajemy wtedy do ciasta cukier, jak również do nadzienia wytrawnego np. krokiety, wówczas dodajemy odrobię soli.

200 g mąki
480 ml mleka
2 jajka
3 łyżki stopionego masła klarowanego
cukier/sól

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać mikserem i odstawić na 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie ale jest w porządku.

Patelnie przed smażenie smarować masłem klarowanym przy pomocy  pędzelka.

Na rozgrzaną patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i bardzo szybko rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a następnie z drugiej strony.

Leave a Reply