Ogórkowa w nowej odsłonie

Przeglądając gazety wpadł i w oko przepis na zupę ogórkową, ale ze świeżych ogórków. Okazała się bardzo smaczna i zniknęła bardzo szybko.

Zupa

Składniki:

500g zielonych ogórków
1 l wywaru drobiowego
1 pęczek koperku
4 duże ziemniaki
1 cebula
½ szklanki śmietany 30 %
2 łyżki masła
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę oraz ogórki obrać, po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę. Dodać ogórki oraz koperek i przez chwilę dusić. Następnie warzywa zalać wywarem i gotować ok 10 minut. Po upływie tego czasu zawartość garnka zmiksować. Dołożyć ziemniaczane puree. Składniki wymieszać, doprowadzić do wrzenia i połączyć ze śmietaną. Doprowadzić do smaku solą i pieprzem.