Pęczak z patelni

Pęczak z patelni

Moja propozycja na dziś  to pęczak z patelni.

Pęczak z patelni

Składniki:

100g kaszy pęczak
200g pieczarek
1 mały filet z kurczaka
1 papryka
½ pęczka zielonej pietruszki
1 cebula szalotka
½ brokuł
1łyżka masła
2 łyżki oleju
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz

 

Wykonanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie (szklanka kaszy, dwie szklanki wody).
Filet z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do kurczaka.
Brokuł pokroić na mniejsze kawałki i chwilę (2-3 minuty) gotować w osolonej wodzie.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć z pieczarkami pokrojonymi w talarki na maśle, pod koniec dodać pokrojona paprykę. Chwilę podsmażyć aż warzywa zmiękną.

Gdy warzywa będą już miękkie dodać, kaszę i natki pietruszki, doprawić do smaku sól, pieprzem i wszystko wymieszać. Na koniec dodać brokuł i ponowie delikatnie wymieszać.