Placki z cukinii

Dostałam od sąsiadki cukinie i postanowiłam zrobić placki. Synkowi nie bardzo się spodobały bo były innego koloru niż zawsze. Wytłumaczyłam mu że to jest inna odmiana ziemniaków, ale zjadł bardzo dużo, bo bardzo mu smakowały.

Placki z cukinii

Składniki:

2 średniej wielkości cukinie
3 małe jajka
8 łyżek mąki
1 cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinię umyć i obrać ze skórki oraz  wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka i ubite białka dodać do startej cukinii  i dodać mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękami wgnieść mąkę). Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone placki osączyć na ręczniku papierowym.