Rogale marcińskie

Moja propozycja na dziś –   rogale marcińskie

Rogale marcińskie

Składniki na ok. 16 sztuk:

3 1/2 szklanki mąki
3 jajka
1/4 kostki masła

2 łyżki cukru
4 dag drożdży
ok. 1/2  szklanki letniego mlek
a

Masa:

1 1/2  szklanki cukru pudru
10 dag migdałów
10 dag orzechów włoskich
10 dag białego maku
1/4 szklanki śmietany kremówki
lukier do dekoracji
migdały do dekoracji

Wykonanie:

Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 2200C. Polać lukrem.

Wykonanie:

Przepis na lukier ucierany

Składniki:

2 białka
20dag pudru
sok z cytryny
cukier waniliowy

Wykonanie:

Białka utrzeć w misce wałkiem lub drewnianą łyżką z dodatkiem cukru pudru. Ucierać do czasu aż powstanie gęsta puszysta masa. Utarty lukier można przyprawić do smaku sokiem z cytryny.