Rogaliki maślane z makiem

Dzisiaj polecam rogaliki maślane z makiem.

Składniki na 8 rogali

500 g mąki
25 g drożdży świeżych (7 g suszonych)
65 g roztopionego ostudzonego masła
190 ml ciepłego mleka
jajko
3 płaskie łyżki cukru
½ łyżeczki soli
roztrzepane jajko do posmarowania wyrośniętych rogalików
mak do posypania

Wykonanie

Mleko podgrzać do temperatury ok 30 stopni (jak włożymy ma być ciepłe a nie parzyć). Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wszystko dobrze rozpuścić. Gdy wszystko się rozpuści dodać 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać (ma być konsystencja gęstej śmietany). Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.

Gdy rozczyn będzie już gotowy możemy zacząć wyrabiać ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub robotem.

Do rozczynu dodajemy sól, jajko oraz przestudzone stopione masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe (ja wyrabiam ok 5-7 minut w robocie lub ok 12-15 ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

 Gdy ciasto już będzie wyrośnięte  dajemy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o grubości ok 5-7 mm. Kroimy na osiem równych trójkątów i zwijamy rogale od części szerszej. Gotowe pozwijane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną.