Ryżowa zapiekanka z kurczakiem

Dzisiaj kolejna zapiekanka na szybko.

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem

Składniki:

2 torebki ryżu
2 filety z kurczaka
włoszczyzna
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki startego żółtego sera
olej do smażenia
suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
sól pieprz, papryka

 

 

Wykonanie:

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić. Filety opłukać, osuszyć. Mięso i warzywa zalać wodą, gotować, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, włożyć ryż, rozdrobnione mięso, dodać przyprawy. Smażyć przez klika minut, często mieszając. Groszek osączyć z zalewy, marchewkę wyjąć z rosołu, pokroić w kostkę. Do ryżu dodać groszek i marchewkę. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Polać kilkoma łyżkami rosołu i posypać tartym serem. Zapiekać ok. 15 minut.