Sałatka śledziowa

Po świątecznej nie mogę się zmobilizować. Dobrze, że mam kochaną córcię, która dzisiaj samodzielnie zrobiła wpis. Co prawda ja jej dyktowałam składniki, a resztę córka sama napisała, bo wiedziała jak, ponieważ ze mną robiła.


 

Sałatka śledziowa

Składniki:

3 płaty solonego fileta śledziowego „a’la  matias”
3 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
1 średnia czerwona cebula
2 jajka ugotowane na twardo
4 duże ogórki konserwowe
1 duża łyżka majonezu
pęczak koperku
odrobina pieprzu

 

Wykonanie:

Filety wymoczyć w zimnej wodzie ok. półtora do dwóch godzin. Po wymoczeniu śledzie pokroić w grubszą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po wystudzeniu, obrać i pokroić w grubszą kostkę. Jajka ugotować oraz pokroić w drobną kostkę. Ogórki pokroić w kostkę i odsączyć na sitku. Koperek i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić pieprzem i majonezem.