Śląski Raj – kluski śląskie z sosem grzybowym

Śląski Raj – kluski śląskie z sosem grzybowym

Śląski Raj – kluski śląskie z sosem grzybowym moja propozycja na dziś.

Śląski raj

Przygotowanie klusek

Ugotowanych ziemniaków ok 1 kg . Ugotowane  przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, powierzchnie wyrównać podzielić na cztery części. Jedna część wyjąć w to miejsce dodać mąki ziemniaczanej i dodać jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, formować małe kuleczki.

 

Śląski raj

Sos: składniki na 6 porcji

½ kg pieczarek
2 filety z kurczaka
2 łyżki oleju
2 sosy grzybowe
przyprawa do kurczaka
łyżka masła
sól, pieprz

Śląski raj

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, doprawiając przyprawa do kurczaka.

Pieczarki, umyć obrać pokroić w talarki i podsmażyć na maśle doprawiając solą i pieprzem.

Dwa sosy grzybowe  przygotować w garnku  według przepisu na opakowaniu, dodać podsmażonego kurczaka oraz pieczarki.

Wszystko dokładnie wymieszać i dodać ugotowane wcześniej kluski.