Smakowita zapiekanka brokułowa

Przyszła wiosna, słońce świeci i zaczęły się zwariowane dni.
Córka chodzi do szkoły muzycznej, a tam w kwietniu zawsze młyn, koncert wiosenny (na który zawsze lubię chodzić), próby chóru, popis dla rodziców i wszelkie próby związane z egzaminem. Codzienna bieganina do muzycznej. To bym jeszcze przeżyła, ale synek już tak mi urósł i w tym tygodniu sam nauczył się jeździć na rowerku na dwóch kółkach i codziennie chodzimy na rowerek. Wieczór jest za to tylko dla mnie bo synek wcześnie poda ze zmęczenia.
Dzisiaj mamy za to dzień lenistwa obiad mamy od wczoraj. A jest to zapiekanka brokułowa.

Zapiekanka brokułowa

 

Składniki na 4 porcje:

1 brokuł
15 dag szynki
100ml śmietany
5 dag startego żółtego sera
4 jajka
20 dag ryżu dzikiego
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1 łyżka masła

Zapiekanka brokułowa

Wykonanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Zapiekanka brokułowa

Brokuł oczyścić, rozdzielić na małe różyczki i gotować ok. 2 minut w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z jajkami oraz serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowany ryż lekko wymieszać z brokułami, szynką oraz połową śmietany z dodatkiem sera i jajek. Masę ryżową wyłożyć do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego. Wlać resztę śmietany z jajkami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.