Szybko, smacznie, pomysłowo

Boże Narodzenie filmy Kolacja Mięsa pieczone Zdrowe odżywianie

Soczysta pieczeń z indyka

Soczysta pieczeń z indyka

Dzisiaj polecam soczystą pieczeń z indyka.

Dzisiaj polecam soczysta pieczeń z indyka.

Podane składniki do marynaty są na około kilograma fileta. Ale wiadomo że nie kupujemy kilograma tylko cały filet, tak więc doprawiając większy filet możemy zwiększyć ilość przypraw.

Składniki

1 kg fileta z piersi indyka

papryka słodka łyżeczka

tymianek łyżeczka

papryka ostra szczypta

musztarda łyżeczka

miód płynny 2 łyżki

sok z połówki cytryny

olej 2-3 łyżki

sól 1 ½ łyżeczki

pieprz płaska łyżeczka

Wykonanie

Z podanych wyżej przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy fileta. Natartego fileta wkładamy do siatki lub mocna obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Gdy mięso przejdzie przyprawami pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu rękaw rozcinamy i pieczemy jeszcze ok. 15 minut aby pieczeń się zarumieniła.

Po upieczeniu studzimy w powstałym sosie do całkowitego wystudzenia.

Jeżeli ciepłą pieczeń zaczniemy kroić wypłynie nam skok i będzie sucha.

Zobacz również

Leave a Reply Cancel reply