Sos pomidorowy do makaronu

Miały być faszerowane muszle, ale że obeszłam pół miasta i nie znalazłam, dlatego użyłam makaron taki jak miałam w domu.

Sos pomidorowy do makaronu

Składniki:

2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (ja użyłam oliwy z bazylią)
200 g pieczarki
100g szynki gotowanej
1 puszka krojonych pomidorów (ja użyłam z bazylią i oregano)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego (ja dałam z bazylią)
2 łyżki oleju
1 filet z kurczaka (zmielony)
sól, zioła prowansalskie
ulubiony makaron

Wykonanie:

Czosnek drobno pokroić lub zgnieść w prasce i delikatnie uwalniamy jego aromat na rozgrzanej oliwie. Po chwili dodajemy drobno posiekane pieczarki oraz szynkę, wszystko razem podsmażamy.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i dalej na małym ogniu chwilę razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy dla wzmocnienia smaku.
Zmielony filet z kurczaka podsmażamy na oleju. Po podsmażeniu delikatnie doprawiamy solą.

Podsmażone mięso mieszamy z sosem i podajemy z ulubionym makaronem.