Szybko, smacznie, pomysłowo

Boże Narodzenie Ciasta Desery filmy Przekąski

Strucla makowa

Strucla makowa

Dzisiaj polecam strucle makowe .

Składniki 2 strucle makowe

Składniki na ciasto drożdżowe:

50 g drożdży
500 g mąki pszennej
150 g masła
125 ml mleka
100 g cukru pudru
łyżka cukru
opakowanie  cukru wanilinowego
2 jajka
2 żółtka


Składniki na masę makową:

200 g maku
cukru 50 g
sparzonych rodzynek 50 g
 posiekanych orzechów włoskich 50 g
łyżeczka aromatu migdałowego
2 jaja
80 g masła

Składniki na lukier:

cukier puder 150 g
sok z ½ cytryny

Wykonanie

Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a  na koniec przesianą mąkę.

Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki.

Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt, posmarować zimną wodą i wyłożyć połowę masy makowej. Następnie delikatnie zwinąć w rulon.

Strucle makowe zwijamy w papier do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40-45 minut.

Przygotowanie masy makowej

Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce.

Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.

Przygotowanie lukru

Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę.
Ostudzoną strucle udekorować lukrem.

Zobacz również

Leave a Reply Cancel reply