Szybko, smacznie, pomysłowo

Boże Narodzenie Ciasta Desery filmy

Świąteczny piernik przekładany

Świąteczny piernik przekładany

Dzisiaj polecam świąteczny piernik przekładany, który może długo poleżeć, ale niestety szybko znika. Piernik może nie zachęca wyglądem bo pękł mi podczas pieczenia ale nie jest naprawdę bardzo bardzo smaczny. Zachęcam zatem do wypróbowania i podzielania się opinią czy wam smakował.

Składniki

340 g maki
100g masła
250 ml mleka2 jajka
70 g cukru
3 łyżki płynnego miodu (jedna czubata twardego miodu)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki powideł śliwkowych

łyżka kakao
przyprawa do piernika

powidła do smarowania

Składniki na polewę:

100g czekolady mlecznej
50 g masła
50 ml mleka

Wykonanie

W rondelku podgrzewamy masło, miód, 3 łyżki powideł śliwkowych, kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia masła i powstania jednolitej masy. Przestudzić.

W drugim rondlu podgrzewając rozpuścić cukier w mleku i również odstawić do ostygnięcia.

Suche składniki razem połączyć.

W wysokiej misce mikserem ubić jajka dodać suche składniki oraz przestudzone płyny. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka) . w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzić w piekarniku przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Po wystudzeniu przeciąć poprzecznie raz lub dwa razy według uznania posmarować powidłami śliwkowymi i polać polew czekoladową.

Przygotowanie polewy Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem i masłem.

Zobacz również

Leave a Reply Cancel reply