Wegetariańska zapiekanka

Wegetarianizm cieszy się wśród młodych ludzi dość dużą popularnością. Wiele osób uważa, że dieta wegetarian a zwłaszcza wegan jest bardzo uboga i monotonna co mija się z prawdą. Dziś z okazji dnia wegetarian prezentuję kolorowe zapiekane świderki.

Kolorowe zapiekane świderki

Wegetariańska zapiekanka

Składniki:

1 opakowanie makaronu świderki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
1 mały brokuł
2 kolorowe papryki
150g sera żółtego w plastrach
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól ziołowa, pieprz

 

Wegetariańska zapiekanka

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać, cukinię pokroić w plasterki, papryki w paski, brokuł podzielić na różyczki, sparzyć we wrzątku i ostudzić. Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i brokuły, doprawić solą i pieprzem. Cukinię podsmażyć na oleju. Makaron wymieszać z warzywami (oprócz cukinii).

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na przemian układać makaron, warzywa, ser żółty i cukinię. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez ok. 20 minut.

Wegetariańska zapiekanka