Zapiekanka ryżowa z rybą

Czuje już wakacje.
Synek poszedł już z kwiatami do przedszkola, córeczka  nie ma dzisiaj szkoły muzycznej, a mąż jak zwykle o tej porze roku siedzi nad papierami (wypisuje świadectwa).
Pierwszy wyjazd wakacyjny przepadł, bo biuro zbankrutowało, ale udało nam się nowy wyjazd załatwić jedziemy już we wtorek. Nie wiem czy będzie tam internet więc nie wiem czy będę tu zaglądać. Później jadę też do mamy na wieś, a tam to już w ogóle nie ma internetu (mama nie ma podłączonego). Ale można odpocząć, i będzie więcej czasu na rozmowy z siostrą. Po ośmiu latach przylatuje z rodziną. Myślę że pod paczę kanadyjskich specjałów, i coś tu umieszczę.
Na razie to zaraz muszę iść do pracy.

Zapiekanka ryżowa z rybą

Składniki:

300 g filetów rybnych
1 papryka
40 g chudego  żółtego sera
200 g ryżu
1 łyżka masła
100g groszku
2-3 marchewki
½ cytryny
sól, pieprz

 

Zapiekanka ryżowa z rybą

Ryż ugotować na półtwardo w wodzie z dodatkiem soli. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć w nim filety i skropić cytryną.  Ryż, paprykę, marchewkę oraz ser razem wymieszać i doprawić do smaku. Piec około 20-30minut w temperaturze 180 stopni.