Zapiekanka z kaszy jaglanej

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:

25 dag kaszy jaglanej
50 dag brokułów
4 jajka
20 dag sera żółtego miękkiego
15 dag szynki
6 dag masła
sól, pieprz

 

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Wykonanie:

Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do ocieknięcia. Następnie wsypać ją do osolonego wrzątku (ok 380ml) i przykryć. Na wolnym ogniu dotować do miękkości, nie mieszając. Zdjąć pokrywę i do odparowania. Brokuły oczyścić i podzielić na małe różyczki. Głąb pokroić na niewielkie kawałki. Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, krótko gotować i odcedzić.

Z białek i szczypty soli ubić pianę. Ser żółty zetrzeć, a szynkę pokroić w drobną kostkę. Miękkie masło ucierać z żółtkami do uzyskania piany. Wymieszać z kaszą jaglaną, brokułami, szynką i połową sera. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie połączyć z pianą z białek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć kaszę z dodatkami  i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem. Całość ponownie zapiekać jeszcze ok 10 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.