Zupa krem z brukselki

Wiosna nadchodzi wkoło się zieleni, więc i w mojej kuchni malutkiej zrobiło się zielono.

Zupa krem z brukselki

Składniki:

1 opakowanie mrożonej brukselki
2 kostki rosołowe
3 łyżeczki masła
4 kromki chleba tostowego
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, cukier, pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować ok 2 litry wody. Do wrzątku wrzucić kostki rosołowe, mieszać, aż się rozpuszczą, po czym dodać brukselkę. Gotować do momentu, aż brukselka stanie się miękka.
Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać  masło i usmażyć na nim kawałki chleba na złoty kolor, używając, aby grzanki się nie przypaliły.
Ugotowaną brukselkę zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia. Następnie zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Ponownie postawić na kuchence i podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Na koniec dodać do zupy jogurt naturalny, wymieszać. Podawać z grzankami.